vrijdag 31 juli 2009

CPL

Sinds vandaag ben ik officieel Commercieel Piloot. Dit houdt in dat ik vanaf nu geld mag gaan verdienen met het vliegen.

Vandaag had ik dus mijn CPL examen. Het examen zelf staat grotendeels gelijk aan een 70-hrs check, alleen nu krijg je er een licentie door en het is een net wat ander vliegtuig.

Ik betreed dan nu ook het laatste stadia hier in Portugal. Ik ben hier nu klaar met het single engine stadia. Maandag t/m woensdag hebben we nu groundschool voor het laatste, multi engine vliegtuig, de Seneca V.



X

dinsdag 21 juli 2009

Instrument Rating


Vandaag mijn IR examen gehad. Gehaald.

Wat het inhoudt is dat ik nu bevoegd ben om in IFR-condities te mogen vliegen, dus met slecht tot geen zicht naar buiten. Op de bakens navigeren.

Het examen zelf hield in dat we naar Montijo vlogen, een ILS ''geschoten''. Daarna terug naar Evora gevlogen, onderweg wat airwork gedaan, single pilot weer een steep turn en een approach to stall. Single pilot de approach gedaan op Evora, vanwege een ultralight vliegtuig voor ons moesten we deze approach op final afbreken dus toen nog 1 visueel circuit gedaan. Niet alles ging vlekkeloos en op het laatst werd het redelijk hectisch omdat alles op elkaar zat met de oefeningen en de approach zelf. Gelukkig was alles wel goed genoeg en ben ik geslaagd voor dit examen.

Nu op naar het CPL examen om een gelicenseerd commercieel piloot te worden.

X

woensdag 15 juli 2009

Night Flying

Gister heb ik mijn laatste vlucht voor mijn IR en tegelijkertijd mijn laatste nachtvlucht afgesloten.

Het nachtvliegen waar ik mee begon begin deze week is een hele nieuwe en leuke ervaring aangezien je nu geheel op je instrumenten moet vertrouwen tijdens de vlucht, niet iets nieuws, maar wat nieuw is is dat alles verder om je heen in complete duisternis is gehuld.

De lichten van de steden, dorpen en wegen lichten opeens allemaal op.

Met de eerste nacht heb ik vooral circuits geoefend om in het donker te vliegen, het is toch even dat je door moet krijgen op welk moment je nu moet flaren (Het vliegtuig horizontaal gaan leggen met de baan).

Op de 2e avond ben ik naar Faro toe gevlogen. Heel mooi om dan met een echt IFR-veld te maken te hebben wat ook alle verlichting heeft wat je later mee zult maken. Een touch and go daar gedaan en toen weer terug gevlogen naar Evora.

Gister was dan mijn laatste nachtvlucht wat richting het einde ook bijna nog een verrassende twist kreeg. Op het moment dat we bijna wilden gaan landen bleek een ander vliegtuig problemen te hebben gekregen op de runway. Hierdoor zaten we met 3 vliegtuigen boven het veld in de holding te wachten of we überhaupt nog konden landen in Evora. Na kort overleg hadden de instructeurs besloten voor als het te lang duurde door te vliegen naar Faro. Alleen kregen we na 30 min te horen dat we wel konden landen op Evora. Het waren toch een beetje gemengde gevoelens aangezien het een ieder wel leuk leek om naar Faro te vliegen en daar te overnachten.

Al met al waren het 3 leuke vluchten.

Nu hopen dat ik er maandag op sta voor mijn IR.

Xx

zaterdag 11 juli 2009

Simmen = fin

Zo.

Na 10 maanden klaar met de sim van de tb-20. Vrijdag afgerond met een simsessie met veel failures, erg leuk en leerzaam.

Nu moet ik maandag beginnen met de nachtvluchten, waarvan ik 5 uur moet maken. Dan komt erna mijn IR (Instrument Rating). Hopen dat deze aan het eind van de week volgt. Dan nog een week of 2 en dan komt het einde echt in zicht om dan op de seneca te moeten gaan beginnen.

X