maandag 29 september 2008

Huis in!

We zijn ons huisje in!

Na 4 weken in het hotel te hebben gezeten zijn we gisteren definitief ons huis in getrokken. Mark en ik moeten beiden nog wel ons definitieve bed krijgen van de huisbaas, maar dat komt pas tussen nu en 2 weken.

Eindelijk kunnen we nu ook weer gezond eten, weer lekker kipfilet gegeten en salades. Heerlijk!



Onze woonkamer, de plek om te relaxen.


Mijn Slaapkamer, met de nog niet zo fijne stretcher die geregeld s'nachts inklapt.


De badkamer


De voorkant van ons huis


Onze tuin, gruwelijk relaxed

Onze keuken, waar de vaatwasser zijn diensten al heeft bewezen haha.


En ons pronkstuk als je het huis binnenloopt ;)

dinsdag 23 september 2008

Week 3

Weer een week extra en er helaas pas 2 vluchten op zitten.

Vandaag was ik ingepland voor mijn vlucht, maar na 7 uur wachten op het vliegveld bleek het toch niet door te kunnen gaan en kon ik weer naar huis toe. Het wolkendek bleek te laag te hangen en daardoor kon ik niet mijn klim- en daalprocedures uitvoeren zonder in de wolken te belanden.

Maar leuke dingen zijn er natuurlijk ook! Eergisteren en gisteren zijn de oudjes even langs geweest. Dus voor het eerst in tijden heb ik weer eens lekker gezond boerenkool met worst gegeten. Heerlijk!


Gisteren zijn ze mee gegaan naar het vliegveld. Daar hebben ze een kijkje kunnen nemen in de toren en in de verschillende vliegtuigen. Hartstikke leuk en interessant voor hun natuurlijk, dat ze nu enig idee hebben wat hun zoonlief moet doen voor het vliegen haha.

Nu morgen maar een simulator sessie gaan doen, dit kan gelukkig niet gecanceled worden.

En tussendoor is er weer een nieuw huis gevonden! We hadden twijfels bij de boerderij waar we wilden gaan wonen, dus zijn we op zoek gegaan naar een ander huis. Via klasgenoten een geweldig huis gevonden in een mooie buurt. Zondag kunnen we er waarschijnlijk al intrekken! (Het heeft zelfs een vaatwasser YES!) Foto's volgen.

Kijk Toni ouwe Portugees, zij hebben er al ingezeten nu jij nog hoor haha ;)


P.s. Het is hier de komende week ook echt k*tweer hoor, 24 graden met wolken en stevige          regenbuien helaas..

donderdag 18 september 2008

Vlucht 2

Gisteren 2e vlucht gehad.

De avond voordat we moesten vliegen bleek het rooster gauw nog even veranderd te zijn dat we 2 uur later konden vliegen, dus 2 uur later je bed uit, heel relaxed haha.

Toen ik s'ochtends opstond hing er helaas nog erg dichte bewolking en zover ik had gehoord was iedereen nog gecancelled vanwege het slechte weer. Maar met goede hoop richting het vliegveld, want het was nog anderhalf uur voordat Jeroen moest vliegen en nog 2,5 uur voordat ik moest gaan vliegen.

Aangekomen op het vliegveld zei onze instructeur dat de bewolking hoog genoeg was en dat Jeroen kon gaan vliegen. Zo onze briefing gehad, kleine vraagjes, op alles was er weer een juist antwoord.

Zo heb ik weer een tijd gewacht, en toen kon ik gaan vliegen. De instructeur (Daniel Gomes) had al gevraagd of wij naar een andere trainingsarea zouden kunnen gaan, vanwege het feit dat in de trainingsarea waar ik oorspronkelijk heen zou gaan de bewolking al lager begon te hangen.

De instructeur had nogal haast aangezien het wat langer dan verwacht had geduurd met de vorige vlucht. Ik moest alles sneller en sneller gaan doen dus het leerproces wordt erg omhooggejaagd haha. Maar alles ging wel goed, klein foutje gemaakt zelf bij de take-off, waarschijnlijk toch even de zenuwen, maar werd correct gecorrigeerd.

Uiteindelijk in de lucht zijn we over onze checkpoints heengegaan, kunnen we doorschakelen naar ons volgende radiostation (red. 123,7 Lisbon Mil). Bij dit radiostation meld ik me aan, blijken ze mijn gehele flightplan niet te kunnen vinden. Gomes vraagt of ik mijn flightplan wel had opgestuurd, ik bevestigde dat. Lisbon Mil blijkt het echt niet te kunnen vinden, dus we moeten een nieuw flightplan indienen in de lucht. Blijk ik dus in mijn haast van eerst het originele flightplan vergeten mee aan boord te nemen. Geen goed plan. Geen blije instructeur dus. Uiteindelijk wel goed gekomen en dat zal me ook nooit meer gebeuren haha. (even afkloppen natuurlijk maar toch ;) )

Ik zou graag een keer voor jullie nog foto's vanuit het vliegtuig laten zien, maar dat is niet mogelijk aangezien ik zelf het niet mag doen, en Jeroen heeft nog niet mogen backseaten bij mij, maar komt wel goed.

X

dinsdag 16 september 2008

Cancel

Stond ik vanochtend weer heerlijk om 5 uur op, lekker fris en fruitig naar het vliegveld.

Aangekomen op het vliegveld, vluchtvoorbereidingen gedaan, aangezien ik de 2e vlucht vandaag was, had ik nog niet echt te ernstig naar het weer gekeken, maar er hing gewoon zware bewolking.

Jeroen, die voor mij vloog kreeg al vlak na onze gezamenlijke briefing te horen dat er een grote kans was dat hij niet de lucht in zou gaan vanwege de bewolking. Ik had grote kans van wel, aangezien ik pas om 9 uur moest vliegen en tegen die tijd meestal wel de mist is opgetrokken en de bewolking is open gebroken.

Uiteindelijk met Jeroen en onze instructeur checks in het vliegtuig gedaan. Toen na de checks zat mijn instructeur al te vrezen of ik wel kon gaan vliegen.

Toen het 9 uur was, was er nog steeds dikke bewolking, we hebben 3 kwartier gewacht en toen kwam mijn instructeur toch met het nieuws van "I'm sorry but we can not fly with this cloud base''.

Helaas dus vandaag niet gevlogen, morgen de laatste cursus van de groundschool, en zo snel mogelijk hopelijk weer de lucht in!

maandag 15 september 2008

First flight!

Vandaag first flight gehad! Helemaal top natuurlijk.

Het begon gisteravond al, toen bleek dat we ons vergist had
den met de tijden. Op het rooster staat namelijk je tijd dat je moet vliegen om UTC (Universal Time Coƶrdinated), maar hier in Portugal leven we dus op UTC + 1, dus dat betekende uitslapen! (5 uur wakker worden om half 6 op het vliegveld te zijn)

Aangekomen op school ging de deur pas om 10 voor 6 open, wat dus betekende dat ik nog maar anderhalf uur had voordat ik moest gaan vliegen. Na een half uur kwam de instructeur, Mr. Gomes binnenlopen en die besloot al dat ik mijn vliegplan moest invullen met een vertrektijd van 07.00 UTC i.p.v. 06.30 UTC.

Het ging allemaal met een beetje hakkelen en stoten het voorbereiden, maar uiteindelijk had ik alles klaar en konden we verder gaan en de briefing krijgen voor de vlucht. 

Na uiteindelijk te briefing te hebben gehad, begonnen we aan de walk-around rond het vliegtuig, en daarna stapten we in. Alle checklists voor het starten afgerond, en gaan met die banaan!

De instructeur stelde een paar kleine vragen, op alle vragen wist ik wel het antwoord, dus we konden gaan taxiĆ«n naar de runway. Remmen erop, vol gas
 en gaan! geweldig!

Uiteindelijk in de lucht in onze trainingsarea liet de instructeur me zelf dingen doen zoals straight en level vliegen, bochten maken en powersettings veranderen. Allemaal heel informatief.

Al snel zat de vlucht er ook weer op en vertrokken we wee
r richting het vliegveld, weer wat simpele vragen die je zelf allemaal als basiskennis acht, en de instructeur was enthousiast en zat helemaal van aaah, you studied! 1 vraagje wist ik uiteindelijk niet maar ja.

Daarna anderhalf uur gewacht op Jeroen die na mij moest om samen een debriefing te krijgen. In eerste instantie zou ik bij Jeroen gaan backseaten, maar omdat Remco (Bolle) vanochtend gecancelled was leek het me leek dat hij bij Jeroen kon backseaten.

Debriefing gedaan, en morgen accelereren en vertragen.

Morgen weer lekker vroeg!

   

zaterdag 13 september 2008

vrijdag 12 september 2008

Backseaten & first flight bekend!




Gisteravond werd ik bericht door Jaap uit 0707 (juli klas 2007) of ik vanochtend om half 9 een vlucht wilde meevliegen, het zogenaamde backseaten.

Natuurlijk wilde ik dat, maar aangezien ik half 8 wakker werd en ik hem belde was het al dat hij zijn Mass & Balance grafiek uitgestippeld had en al binnen een half uur vertrok. Maar hij bood me wel gelukkig aan om bij 2 
anderen te kunnen gaan backseaten, dan ook in hetzelfde vliegtuig waar ik de komende tijd in zal gaan vliegen. Natuurlijk ja gezegd dus.

Aangekomen om kwart voor 9 op het vliegveld werd ik al opgewacht en werd er maar een muntje opgegooid om te bepalen met wie ik mee zou gaan vliegen. Dit werd uiteindelijk Jeffrey uit 0707 voor een vlucht van 2,5 uur. 

Het was echt super om mee te kunnen vliegen, want dat is wat je na ongeveer 75 uur vliegen mag gaan doen. Het leek soms al een stuk relaxter want alle checklists worden opgelezen door je instructeur, het radioverkeer en andere dingen werden gecheckt, aangezien je multicrew vliegt (beiden vliegers nemen taken op zich).

Toen we bij het vliegveld weer kwamen bleek er erg sterke headwind te staan, dus de landingen zouden wat lastiger worden, vooral door de opkomende windvlagen, maar Jeffrey heeft 2 strakke touch & go's gemaakt en een mooie laatste landing.

Na deze leuke ervaring kreeg ik vanmiddag te horen dat maandag zowat onze hele A-klas zal gaan vliegen. Het fijne is dat ik als 1 van de 2 als allereerste mag gaan vliegen. Dat betekent dus dat ik op maandagmorgen om 4 uur s'ochtends op mag gaan staan! 

Maar alsnog, heb er zin an!

De boarding ticket die de jongens voor me hadden gemaakt ;)



Mijn callsign op het rooster :D
om half 7 s'ochtends, wat betekend anderhalf uur van tevoren aanwezig zijn voor je vlucht ;)

dinsdag 9 september 2008

Week 2

We zijn hier nu anderhalve week en gevlogen wordt er bij lange na nog niet. We moeten nog een cursus krijgen in airport safety voordat we mogen gaan vliegen. Deze cursus komt hopelijk deze week zodat we waarschijnlijk volgende week kunnen gaan vliegen.

Verder hele tijd beetje s'ochtends leren, s'middags voetballen en zwemmen, tegen de avond uit eten gaan waarbij je soms toch nog het gezonde eten gaat missen. Naja een maand lekker eten is ook niet te erg hoor, maar moeders eigen gemaakte maaltijd gaat er af en toe dan toch wel in haha.

Met het weer is natuurlijk niets mis, elke dag wel goede zon, rond de 30 graden en afgelopen vrijdag even s'avonds regen gehad, dat bleek voor het eerst in 4 maanden te zijn, dus de meesten hadden er niet zo'n erg in behalve wij die
 al de hele tijd in Nederland regen mee hadden gemaakt.



Uit eten op Andrew zijn verjaardag met zijn ouders

donderdag 4 september 2008


Ons aankomend huisje vanaf 1 Augustus. Gemaakt door dhr. M. Tijhuis

 
Het hotel waar we de komende maand verblijven



Onze kamer waar we oh zo hard studeren



En het fantastische balkon van ons


Verder kunnen we nu de komende week keihard gaan studeren, checklists leren, procedures leren en specificaties van het vliegtuig leren, om voorbereid te zijn op onze eerste vlucht die hopelijk ergens volgende week zal gaan plaatsvinden.

maandag 1 september 2008

Nieuw nummer en nu echt gaan beginnen!

De afgelopen 2 dagen een beetje kunnen rusten alvast wat kunnen beleven van het heerlijke weer. Nu kunnen we echt gaan beginnen met het studeren. 

Toen we hier aankwamen de eerste van de 2 rustdagen lekker de hele dag bij het zwembad gelegen, beetje bijgekomen van de lange reis en zondag-avond met de groep die er al was wat gaan eten en toen bij jongens die hier al langer in Portugal zitten wat gedronken en toen doorgegaan naar de kroeg met zijn allen. NLS-studenten zijn zeer bekend in deze kroeg, Cup of Joe, dus hier werden we goed ontvangen haha.

Maandag dus dan ook maar rustig bij het zwembad gelegen en even wezen kijken bij ons huisje. Dit blijkt zeer goed te zijn, en de vrouw die het beheert is gewoon helemaal Nederlands dus geen problemen met miscommunicatie dan ook wat natuurlijk ook fijn is. Het ligt maar 10 minuten rijden van het vliegveld af en net buiten Evora, heerlijk. Een zwembad erbij e.d.

Foto's zullen ook wel volgen, alleen zijn die nu niet gemaakt en die op de site zijn nou niet je-van-het.

Vandaag dus echt begonnen aan de grondschool. Meteen dikke mappen gekregen om te gaan leren, niet normaal, maar we hebben even tot maandag om te leren, dus dat zal vast wel goed komen!

En nog even een nieuw nummer doorgeven aan iedereen, aangezien het Nederlandse nummer wel erg duur anders wordt. 

Het nummer is:
+351933748144

Dit betekent niet dat het andere nummer niet meer bestaat, alleen zal ik daar iets minder snel op reageren of misschien met een ander nummer maar dat merk je wel.