vrijdag 27 november 2009

Geslaagd!

Jawel het is zo ver! Het Portugal avontuur is gisteren afgesloten!

Zoals ik al had gezegd stond ik er op met het hoofd van de school als examinator. Dit gaf in ieder geval al aan dat dit geen makkelijk examen zou gaan worden.

Eerst de briefing gekregen. Deze briefing begon redelijk basic met wat simpele theorie en ging uiteindelijk diep in op het de-icing system van de Seneca. Dit was redelijk lastig om te beantwoorden, aangezien het de-icing system op onze Seneca onbruikbaar is en ik niet had verwacht dat er dan enige theorie daar over zou komen. Uiteindelijk wel alles kunnen beantwoorden, en de examinator was ook zeer tevreden over mijn theoretische kennis. Geslaagd daarvoor dus.

Na 7 uur wachten en het vinden van een nieuwe instructeur die als co-piloot kon functioneren, kon ik mijn vlucht beginnen. Het plan was om 1:30 met examinator te vliegen en dan nog 25 min te ''spelen'' in het circuit. Helaas is dat niet helemaal zo verlopen en heb ik 02:20 keihard moeten werken in het vliegtuig.

Het examen zelf begon al stroef, dit vanwege het feit dat er nieuwe procedures sinds een paar weken in acht waren genomen. Er was aan onze klas verteld dat deze voor ons niet zouden gelden en dat wij ons nog voor die laatste 2 weken aan de oude procedures mochten houden. Hiervan was de examinator niet van op de hoogte en ik kreeg al commentaar op procedures. Dit kwam ook pas ongeveer op het einde van het examen aan het licht, wat dus voor veel verwarring had gezorgd.

In ieder geval, nadat we waren opgestegen zijn we naar Beja gevlogen om een ILS te ''schieten''. Na in de go-around te zijn gegaan was het plan om een volle procedure te vliegen en kort in de holding te blijven. Helaas werd kort niet echt kort en zaten we meer dan 30 min in de holding te wachten totdat we weer een kans zouden krijgen voor nog een ILS. Deze ILS werd gevlogen met een zogenaamde glideslope out procedure, wat inhoudt dat je nog wel verticale begeleiding hebt maar geen laterale meer. Hierbij werd ook nog een engine-fire gesimuleerd, wat betekende dat ik het op 1 motor zou moeten vliegen.

Na deze ILS te hebben gevlogen zijn we direct teruggekeerd naar Evora, alwaar we visueel aankwamen. Hierbij nog een N-1 circuit gedraaid, daarna nog een aantal andere configuraties gevlogen in het circuit en een wave-off gedaan. Dit houdt in dat je al vol geconfigureerd bent voor de landing en je die op het laatste moment af moet breken. Deze keer was dat letterlijk op het laatste moment, aangezien ik al bezig was met de flare en dus vlak boven de baan vol gas moest geven om te zorgen dat ik de baan niet zou raken en meteen weer uit kon klimmen.

In het laatste circuit werd er tegen mij nog gezegd dat ik een touch and go zou maken, dit omdat de examinator me wilde testen wanneer ik bij een take-off een emergency had. Op het moment dat ik weer vol gas gaf en op het punt stond om te roteren kwam de call out excessive oil pressure! van achteren, wat betekende gas dicht, op de baan blijven en remmen.

Dat betekende ook het einde van mijn examen, terug getaxied naar het apron en toen kreeg ik toch de felicitaties en de handdruk van de examinator.

Al met al geen vlekkeloze vlucht, maar wel geslaagd!

Xx

woensdag 25 november 2009

Zenuwen

Morgen (hopelijk, als het weer en ik zelf een beetje meezitten) examen!

Zenuwen slaan wel redelijk toe, aangezien mijn examinator de directeur van de A.A.E. is en ik niet verwacht dat het een makkelijk examen zal zijn. Theorie wordt hard gestampt nog op dit moment, hopen dat ik alle vragen kan beantwoorden.

Voordeel wel is dat mijn co-piloot mijn eigen instructeur is bij het examen. Ik weet in ieder geval dat ik op hem kan bouwen en hoe hij zal reageren.

Let's hope for the best!

Xx

maandag 23 november 2009

Beja, Montijo en circuits

Afgelopen week is het vliegen heel erg opgeschoten.

In de laatste week ben ik zo goed als elke dag ingepland geweest om te vliegen, wat erin heeft geresulteerd dat ik na morgen nog maar 1 les hoef en dan mijn Multi engine examen heb!

Afgelopen week ben ik naar 2 redelijk lokale velden geweest, Beja en Montijo, om daar mijn instrument approaches te oefenen in combinatie met de motorstoringen. Zo heb ik ook de circuits nog geoefend en weer wat nacht gevlogen. Allemaal leuk om weer op te doen, maar kan niet wachten op mijn examen!

Xx

zondag 15 november 2009

De lucht in!

Jawel! Eindelijk weer even gevlogen vanmiddag

Na vorige week zondag voor het laatst te hebben gesimd, stond ik er voor vrijdag nog even op voor een cursus unusual altitudes en vandaag ben ik dan weer de lucht in geweest!

De weersvoorspellingen waren en zijn slecht voor deze week, dus al te hoge hoop had ik niet, maar bleek toch dat de ceiling hoog genoeg was voor een paar circuits. Vandaag dus even een aantal circuits geoefend en wat n-1 (op 1 motor vliegen) circuits gedaan. Weer even een opfriscursus eigenlijk. Kijken of er nu überhaupt wat tempo in komt, nog maar 6 sessies in ieder geval!

Xx

zondag 8 november 2009

Simmen = Fin

En we zijn klaar met het simmen in Portugal!

Vanochtend, op de vroege zondagochtend, de laatste sessie gehad.

Deze laatste sessie hield in dat ik redelijk wat failures kreeg, een engine fire, attitude indicator failure, gear extension failure e.d. Pittige vlucht, vooral gezien het feit dat het zondagochtend half 8 was.

Nu het simmen voorbij is kunnen we weer gaan beginnen met vliegen, de laatste 13:35 kunnen we gaan aftellen!

Xx

woensdag 28 oktober 2009

The story continues

Na een lange tijd niets van me te hebben laten horen, ben ik nu weer terug.

Na het ongeluk is er veel gebeurd, iedereen van onze klas is destijds terug gekeerd naar Nederland. Na een week was iedereen bijeen gekomen om te bespreken wat er verder zou moeten gaan gebeuren. Er is toen besloten om mensen in groepen van 6 personen naar Portugal te sturen.

Deze groepen waren gemaakt zodat we zo'n relatief kort mogelijke tijd konden doorbrengen om de opleiding in Portugal af te ronden.

Destijds ben ik ingedeeld in de 2e groep die terug zou gaan en zowaar zit ik hier nu weer.

Het simmen is meteen hard van start gegaan, iedereen staat er elke dag op, dus eind volgende week zal iedereen het simmen er ongeveer wel op hebben zitten. Dan moeten de laatste vlieguren nog gemaakt worden. Iedereen hoopt dat dit in een beetje snel tempo zal gaan, want de voorgaande groep zit hier nog steeds. Dit komt vanwege het feit dat er op het moment maar 1 Seneca in gebruik is. De 2e zal volgens de planning deze week ook weer klaar zijn voor gebruik.

We zullen wel zien hoe het verder vordert, hopelijk zal het snel gaan.

X

dinsdag 8 september 2009

Seneca

De laatste loodjes!

Anderhalve week geleden is de klas weer begonnen in Portugal.

Vorige week woensdag hadden we een toets van de Seneca gehad. Na deze toets te hebben gehad mocht de hele klas gaan vliegen, hoewel er verbazend veel nog even stil stonden.

Afgelopen zondag mocht ik dan eindelijk beginnen, ik stond op het rooster voor mijn eerste simsessie. Deze sessie was vooral om bekend te worden met de checklists die een stuk uitgebreider zijn voor dit vliegtuig.

Maandag was ik dan in geroosterd voor mijn eerste vlucht op de Seneca. Eindelijk 2 motorisch! Hele mooie vlucht, wat airwork gedaan, beetje bekend worden met het vliegtuig e.d.

Vandaag ook nog een vlucht gehad, nog wat meer familiarisatie en gewerkt met de automatische piloot. Wat een luizenleventje dan opeens haha.

Morgen een nachtvlucht en dan vliegen we naar Faro toe voor een instrument approach.

X

vrijdag 7 augustus 2009

Nederland

Na een students meeting afgelopen week hebben we te horen gekregen dat onze klas vrij is voor de komende 2 weken. Dit in verband met het feit dat de Seneca anders overbezet is en de klas voor ons de Seneca nog af moet ronden.

Dus om het kort te houden, Nick is t/m 23 augustus in Nederland je weet waar die woont hoi!

X

vrijdag 31 juli 2009

CPL

Sinds vandaag ben ik officieel Commercieel Piloot. Dit houdt in dat ik vanaf nu geld mag gaan verdienen met het vliegen.

Vandaag had ik dus mijn CPL examen. Het examen zelf staat grotendeels gelijk aan een 70-hrs check, alleen nu krijg je er een licentie door en het is een net wat ander vliegtuig.

Ik betreed dan nu ook het laatste stadia hier in Portugal. Ik ben hier nu klaar met het single engine stadia. Maandag t/m woensdag hebben we nu groundschool voor het laatste, multi engine vliegtuig, de Seneca V.



X

dinsdag 21 juli 2009

Instrument Rating


Vandaag mijn IR examen gehad. Gehaald.

Wat het inhoudt is dat ik nu bevoegd ben om in IFR-condities te mogen vliegen, dus met slecht tot geen zicht naar buiten. Op de bakens navigeren.

Het examen zelf hield in dat we naar Montijo vlogen, een ILS ''geschoten''. Daarna terug naar Evora gevlogen, onderweg wat airwork gedaan, single pilot weer een steep turn en een approach to stall. Single pilot de approach gedaan op Evora, vanwege een ultralight vliegtuig voor ons moesten we deze approach op final afbreken dus toen nog 1 visueel circuit gedaan. Niet alles ging vlekkeloos en op het laatst werd het redelijk hectisch omdat alles op elkaar zat met de oefeningen en de approach zelf. Gelukkig was alles wel goed genoeg en ben ik geslaagd voor dit examen.

Nu op naar het CPL examen om een gelicenseerd commercieel piloot te worden.

X

woensdag 15 juli 2009

Night Flying

Gister heb ik mijn laatste vlucht voor mijn IR en tegelijkertijd mijn laatste nachtvlucht afgesloten.

Het nachtvliegen waar ik mee begon begin deze week is een hele nieuwe en leuke ervaring aangezien je nu geheel op je instrumenten moet vertrouwen tijdens de vlucht, niet iets nieuws, maar wat nieuw is is dat alles verder om je heen in complete duisternis is gehuld.

De lichten van de steden, dorpen en wegen lichten opeens allemaal op.

Met de eerste nacht heb ik vooral circuits geoefend om in het donker te vliegen, het is toch even dat je door moet krijgen op welk moment je nu moet flaren (Het vliegtuig horizontaal gaan leggen met de baan).

Op de 2e avond ben ik naar Faro toe gevlogen. Heel mooi om dan met een echt IFR-veld te maken te hebben wat ook alle verlichting heeft wat je later mee zult maken. Een touch and go daar gedaan en toen weer terug gevlogen naar Evora.

Gister was dan mijn laatste nachtvlucht wat richting het einde ook bijna nog een verrassende twist kreeg. Op het moment dat we bijna wilden gaan landen bleek een ander vliegtuig problemen te hebben gekregen op de runway. Hierdoor zaten we met 3 vliegtuigen boven het veld in de holding te wachten of we überhaupt nog konden landen in Evora. Na kort overleg hadden de instructeurs besloten voor als het te lang duurde door te vliegen naar Faro. Alleen kregen we na 30 min te horen dat we wel konden landen op Evora. Het waren toch een beetje gemengde gevoelens aangezien het een ieder wel leuk leek om naar Faro te vliegen en daar te overnachten.

Al met al waren het 3 leuke vluchten.

Nu hopen dat ik er maandag op sta voor mijn IR.

Xx

zaterdag 11 juli 2009

Simmen = fin

Zo.

Na 10 maanden klaar met de sim van de tb-20. Vrijdag afgerond met een simsessie met veel failures, erg leuk en leerzaam.

Nu moet ik maandag beginnen met de nachtvluchten, waarvan ik 5 uur moet maken. Dan komt erna mijn IR (Instrument Rating). Hopen dat deze aan het eind van de week volgt. Dan nog een week of 2 en dan komt het einde echt in zicht om dan op de seneca te moeten gaan beginnen.

X

dinsdag 23 juni 2009

Santiago

Zaterdag weer een andere kant op geweest. Voor het eerst zijn we eens naar het noorden gevlogen.

Dit is weer eens heel wat anders, aangezien je nu de dorre woestijn inruilt voor veel groen en gebergte. Heel aangenaam om te zien en de temperatuur was er ook een stuk beter, even konden we een momentje de 37 graden inruilen voor 27 in Santiago.

Ik heb 4 nieuwe velden in totaal aangedaan. Eerst zijn we naar Porto toegevlogen en heb ik daar een low approach gedaan. Na dat zijn we door gevlogen naar Vigo. Op Vigo hebben we een ILS-approach gedaan met een touch and go. Daarna helemaal naar het noorden van Spanje voor een ILS op A Coruna met een circle to land en ook een touch and go gemaakt om vervolgens voor de full stop te eindigen op Santiago.


A Coruna, waar maar je maar vanaf 1 kant aan kan komen vliegen vanwege de heuvels, dus om via de andere kant te landen moet je visueel om het veld heen vliegen.


Dit was een leerzame vlucht want deze velden lagen redelijk tussen de heuvels dus je kreeg nog allemaal klappen met het vliegtuig van de up- en downdrafts en de windshears.

Al met al een mooie en lange vlucht weer gemaakt.

X

vrijdag 5 juni 2009

Week 23

Afgelopen week weer wat ervaringen gehad.

Eergister ben ik met een klasgenoot samen naar Sevilla gegaan. We zouden in eerste instantie naar Portimao gaan via Faro, echter kwam de instructeur ermee dat we ook richting Sevilla konden aangezien wij de laatsten waren voor het vliegtuig die dag. Ik vloog de heenweg, klasgenoot de terugweg. Halverwege het vliegen ging de zon onder en van een mooie zonsondergang kwam het tot een zwarte nacht. Dus nu een nachtlanding meegemaakt.



Vandaag moest ik met Mark samen naar Portimao via Faro. Het geheel was nu eens een echte IFR ervaring aangezien er een dik pak wolken hing. Wij dus de wolken ingevlogen en dan navigeren, dan kan je dus echt niet naar buiten kijken om te zien waar je zit, turbulentie is er frequenter en ook nog wat regen gehad haha.

Zondag en maandag weer weg, de uurtjes tikken snel aan!


FL100


X

donderdag 28 mei 2009

Malaga

Wat een drukte is er de afgelopen week geweest.

Maandag had ik mijn eerste vlucht gehad op de TB-20 zoals te lezen is in mijn vorige blog.

Dinsdag was ik ingepland voor simmen, met Chris als mijn co hebben we in Nederland een vlucht gesimuleerd. We zijn van Groningen naar Amsterdam gevlogen met onderweg een aantal failures waardoor we terug moesten naar het veld.

Woensdag stond ik ingepland voor nog een vlucht TB-20. Hierin heb ik mijn circuits kunnen oefenen en een paar emergency procedures nog uitgevoerd.

Vandaag zou ik een vlucht krijgen van 2 uur en zou ik naar een nabijgelegen veld, Montijo, gaan. Dit vanwege het feit dat daar instrument arrivals en procedures van pas komen. Dit ging alleen niet door..

In eerste instantie zou ik om 8 uur vertrekken, dus ik zat rustig mijn voorbereidingen te maken op school, tot de instructeur om 10 voor half 7 naar mij toe kwam dat we nu moesten vertrekken naar Malaga, Spanje. Dit omdat een vliegtuig van de school een probleem had en wij moesten iemand van maintenance naar Malaga vervoeren om het probleem te bekijken.

Dus daarna snel in het vliegtuig gestapt, instructeur vloog zelf voor de verandering eens heen. Op Malaga bleek na een korte inspectie niets mis te zijn met het vliegtuig en konden we weer vertrekken.

Wat heel mooi is, is dat je op een gegeven moment op het holdingpoint staat te wachten en er naast je op de runway ''de grotere jongens'' vertrekken, zoals een 737 of dergelijks.



Na de departure naar Faro toe gevlogen, approach gedaan en weer terug gevlogen naar Evora.

Al met al een hele leuke ervaring en nu morgen weer naar Faro met een klasgenoot vliegen. Ik heen, hij terug. Het word nog druk haha.

X

maandag 25 mei 2009

TB-20

De eerste vlucht zit erop!

Vanochtend om half 10 ben ik dan toch echt na lang wachten weg gegaan met de TB-20.

Uiteindelijk een andere instructeur gekomen vanwege het feit dat de geselecteerde instructeur zich niet goed genoeg om te vliegen voelde.

Het zicht was slecht, dus ik heb 2 nieuwe ervaringen tegelijkertijd opgegaan. Én een nieuw vliegtuig en zonder zicht vliegen. Dit was wel heel vreemd om in de wolken te vliegen, omdat wanneer je denkt dat je level vliegt, je je net zo makkelijk in een bank van 20 graden kan bevinden. Al met al wel leuk, maar het vliegtuig was niet heel veel anders dan de vorige, op het landingsgestel wat extra kracht en de grotere flapsetting na. Dit zorgt ervoor dat je heel anders moet flaren net voor touchdown.

X

dinsdag 12 mei 2009

Laatste vlucht TB-200

Gister heb ik mijn laatste vlucht op de TB-200.

Deze laatste vlucht ga je meestal naar Montijo toe, een vliegveld net onder Lissabon. Dit doe je omdat hier een betere instrument procedure uit te voeren is voor de approach.

Bij mij ging dit niet door, ik werd namelijk van half 5 tot 7 uur ingepland en Montijo sluit al om 5 uur. Na overleg met de instructeur toch besloten om de lucht maar in te gaan, aangezien je later nog genoeg approaches gaat doen. Die laatste 2,5 uur kon ik ook wel dan in een area doen.

Naar de area toe gegaan, wat airwork gedaan, DME-arcs, point-to-point navigation en wat VOR interceptions.



Nu zijn we dus klaar voor de TB-20. Hopelijk aankomende week hierop beginnen of de week erop.

X

zaterdag 25 april 2009

Bijna..




Bijna klaar op de TB-200!

We zijn weer echt begonnen met vliegen. De laatste 5 vluchten die we nog moeten doen voordat we over kunnen op het nieuwe vliegtuig, de TB-20. Deze week heb ik tot nu toe al 3 vluchten kunnen voltooien, dus de laatste 2 staan op het schema voor volgende week. Met wat mazzel ben ik dan met een week of 2 geheel over op de TB-20.

De vluchten zelf zijn nu ook een stuk leuker aan het worden. Je begint steeds meer de vergelijking met het grote werk van later te zien. Bakens intercepten en er op af vliegen op een bepaalde radiaal, holdings vliegen etc. Nu komen al de instrumenten in de cockpit tot hun recht.

Ik wil ook nog even iedereen bedanken voor de kaartjes, berichtjes en telefoontjes van gisteren. Leuk dat jullie toch nog even aan me dachten haha.

Zoals beloofd ook nog een foto van ons zwembad, alleen vergeten er een te maken op het moment dat wij er met zijn allen in zaten.

Socata TB-20

Xx

woensdag 15 april 2009

Back in Portugal

Zoo en we zijn weer terug in Portugal.

Na de afgelopen tijd alleen maar in de simulator te hebben gezeten, begint de klas nu weer langzaamaan te vliegen. De laatste vluchten worden gepland voordat we overschakelen naar het volgende vliegtuig. Nog maar even en dan gaan we knallen want dan staat er ons weer een drukke periode te wachten met gelukkig veel vliegen.

Omdat we nu toch stil stonden heb ik met Pasen even de kans gegrepen om gauw voor de laatste keer even naar Nederland te gaan. Was weer gezellig, leuke mensen gezien maar helaas niet iedereen die je had willen zien natuurlijk.

Wat ook leuk is, is dat we met ons huis een zwembad voor in de tuin hebben aangeschaft. Voor als we in de zomer met lange dagen vliegen even willen afkoelen haha. Foto's hiervan volgen later wanneer we er daadwerkelijk in kunnen zitten en het weer beter is. Het is hier op het moment namelijk niet echt denderend. De maanden april en mei staan bekend als de maanden voor het mindere weer, maar op het moment is het hier gewoon regen en hebben jullie gewoon volle bak zon. Hmm daar klopt gewoon iets niet..

Xx

maandag 16 maart 2009

Sunny


Nou we zijn weer in het oude ritme gevallen, hoewel het nu minder erg is.

Na mijn 70hrs check heb ik nog 3 keer gevlogen in de lucht en ben ik 1 keer de simulator ingedoken. Gemiddeld wordt je nu 1 keer in de week voor de simulator ingepland en dit is een proces wat ongeveer anderhalf tot 2 maanden in bestek gaat nemen.

Gelukkig is het weer weer opgeknapt. De 20 graden is al ruim overschreden en vandaag hadden we zelfs 28 graden gehaald. Het zonnen, zwembad en barbeque zijn dus weer in the picture!

Afgelopen donderdag hebben we een tijdelijke gast in het huis erbij gekregen. Het broertje van Mark verblijft hier tot dinsdag even voor een tijdelijk bezoekje. Altijd gezellig!

Verder gebeurt er op het moment dus niet heel veel, eerst maar rustig in de simulator het instrumentvliegen leren.

X

dinsdag 24 februari 2009

PPL

Hij is binnen. Vandaag moest ik mijn 70 uurs check afleggen wat gelijk staat aan je PPL.

Het was redelijk goed gedaan de check. Het hield in dat ik ten eerste een vlucht naar een gecontroleerd veld moest voorbereiden. Hiervoor had ik Cascais, vlakbij Lissabon, gekozen.

Bij de briefing werd deze vlucht nagekeken en er werden een aantal vragen over gesteld. Geen probleem. Daarna nog wat meteo-, flightplan- en algemene vragen.

Om 13:30 zijn we de lucht ingegaan om anderhalf uur te gaan diverteren. Van plaatsje naar plaatsje en onderweg wat vragen, paar emergencies en een aantal forced landings gekregen. Ging uiteindelijk allemaal ook redelijk en zonder echte problemen.

Pas om 18:00 konden we briefen en toen kwam de instructeur met de verlossende woorden: Congratulations, you passed. Nice!

Dit betekent dus ook heerlijk de eerste streep op de schouder en dat ik mijn PPL zou kunnen aanvragen in NL als ik dat zou willen. Lekker vluchtjes dan maken met kleine vliegtuigen.

Maar nu eerst maar gaan beginnen met het IFR traject.


X

dinsdag 17 februari 2009

Week 08

Bon Noite

Na een heerlijk weekendje in Nederland te hebben gehad zijn we weer terug in de 19e eeuw van Evora.

Het weer is gelukkig hier wel top, lekker in een bermuda en t-shirt buiten zitten en genieten van het zonnetje. Terwijl de rest in de kou zit, krijgen de studenten hier alweer een kleurtje.

Het vliegen gaat ook goed. Vandaag even dagje vrij gehad, en morgen weer 2 vluchten doen. Van de week mijn 300 Nautical Mile vliegen, wat ongeveer 555 km inhoudt. En dan zit volgende week mijn 70hrs check eraan te komen. Dit staat gelijk aan je PPL. Dat houdt ook in dat het einde van het VFR vliegen eraan zit te komen. Dan begint het IFR traject.

Nu dan nog even gaan genieten van de laatste uurtjes naar buiten kijken in het vliegtuig.

X

donderdag 12 februari 2009

Whoppa


Vandaag alleen maar goed nieuws!

Sinds afgelopen week is het weer weer opgeklaard en dit houdt de komende week tot weken waarschijnlijk ook wel aan. Dus dat betekent lekker veel vliegen en minder cancels krijgen. Whoppa! (1)

Sinds vorige week heb ik te horen gekregen dat ik ge-expedite ga worden. Dit houdt in dat ik meer wordt ingepland dan normaal. Dit natuurlijk allemaal omdat ik een achterstand van ongeveer 20 uur had, maar het had wel tot gevolg dat ik afgelopen week elke dag ingepland stond en nog sta. Whoppa! (2)

Het einde van het VFR (Visual Flight Rules - Op zicht vliegen) vliegen zit eraan te komen. Bezig met het laatste en leukste traject van VFR, het diverteren. Berekenen in de lucht wat je route is en hoe je moet vliegen. Leuk en het houdt je bezig. Whoppa! (3)

Morgenmiddag even lekker naar Nederland toe voor een weekend. Whoppa! (4)

Na het weekend Nederland weer lekker vliegen en bruin worden in het zonnetje wat hier gewoon weer heerlijk schijnt. Dus genieten van het goede leven. Whoppa! (5)

zaterdag 31 januari 2009

dinsdag 27 januari 2009

40hrs


Met wat geluk tussen het wat mindere weer in heb ik gisteren toch mijn 40 uurs check gehad en binnengehaald.

Na donderdag te zijn gecanceled mocht ik het gister weer proberen. Na het weer te hebben bekeken, zat het er waarschijnlijk wel in om weg te gaan. Het waaide wel een knoop of 15 tot gusts van 25 aan de grond, cb's waren in the vicinity en het ceiling zat ook niet al te hoog op een voetje of 3000.

Oke, nu zodat iedereen het snapt. Er waren redelijke windstoten tot 40-45 km/h. Er waren wolken met regenbuien en onweer voorspeld voor wat later in de middag, en op een kilometer hoogte zat een dicht wolkendek.

Eerst kwam de briefing met Mr. Bueno. Hij vroeg normale vragen voor de 40hrs check, maar hele lastige vragen voor zijn doen haha. Normaal stelt de man deze vragen bij de 70hrs check pas hoorde ik later. Er zat dus bij mij een klein foutje in de antwoorden maar voor de rest wist ik zijn vragen correct te beantwoorden.

Daarna de lucht ingegaan. Wat climbing turns gedaan, normal turns en steep turns. Alles was goed binnen de limieten gebleven, max 20ft verloren in een steep turn. Daarna nog een approach to stall 2 maal gedaan en ook 2 maal een forced landing. Hierbij gooit de instructeur het gas dicht en moet jij een zogenaamde gedwongen landing maken, een noodlanding dus in feite. Tot een meter boven de grond voer je dit uit en dan gooi je het gas er weer op om verder te vliegen. Toen weer teruggevlogen naar Évora toe.

Eenmaal het vliegtuig geparkeerd zei hij dat ik het gehaald had. Moest alleen nog even een paar uur wachten op de debriefing vanwege andere vluchten die hij moest maken.

Eenmaal bij de debriefing alleen nog commentaar gehad dat ik iets harder moest leren omdat ik vooral het vraagje bij de briefing niet wist. Houd dus gewoon in dat ik het goed heb gedaan en daarom de kleine dingen worden aangestipt.

Op nu naar de 70hrs en hopen dat het beter weer wordt want nu staan er veel solo's op het schema!

Xx

zondag 18 januari 2009


De route van Evora naar Portimao met de gps gevolgd.


De nieuwe aanwinst in huis, Jopie van Mark en deze heet Piertje, naar mijn oude vogel.


Xx

woensdag 14 januari 2009

Druk?!?!


Zowaar heeft een groot deel van onze klas het eens druk gehad met vliegen!

Na vrijdag mijn dual (dwz. inclusief instructeur) naar Portimao te hebben gevlogen, stond ik afgelopen zaterdag op het rooster om solo naar Portimao te gaan. Dit betekende dat ik weer veel werk moest gaan doen qua voorbereiding, maar als alles in één keer doorgaat is het geen probleem.


Zaterdag bleek het gelukkig ook mooi weer te zijn, zowel in Évora als in Portimao. Dit betekende dat ik heerlijk kon gaan vliegen naar Portimao toe en dat ik weer 3 uur erbij kon tikken, yes!

Alsof dat nog niet gek genoeg was, was ik ook nog voor zondag ingepland. Zondag mocht ik 2 keer anderhalf uur mijn area in om wat airwork te doen. Het was allemaal redelijk strak ingepland, want zodra ik geland was had ik een halfuur om over te stappen op mijn andere vliegtuig om weer anderhalf uur airwork te gaan doen. Helemaal top natuurlijk om nu eens echt druk bezig te zijn met vliegen.


Daarna had ik gelukkig op maandag wel even vrij, en vanaf dinsdag ben ik weer tot nu, donderdag elke dag ingepland. Helaas zit op het moment het weer niet echt mee, hele dagen mist of te lage bewolking, dus houd het even op en hoef ik waarschijnlijk aankomend weekend niet zoveel te vliegen. Maar ik kom weer dichter bij de rest van de klas wat natuurlijk heel lekker is en mijn 40hrs check zit er ook volgende week aan te komen. Dat betekent dus weer een beetje leren en wat doen, heerlijk als het weer wat sneller gaat. Nu maar voorbereiden dat tussen nu en 2 á 3 maanden je weer stil staat voor een tijd.

Gelukkig toch nog even een schaats op het ijs kunnen zetten ;)

X

vrijdag 9 januari 2009

Portimao & NL



Na 2 heerlijke weken te hebben gehad in Nederland zijn we nu ook weer terug in Portugal.

Heerlijk was het weer even om familie en vrienden te zien! Lekker even naast al het relaxen in Portugal nog meer relaxen in Nederland. In ieder geval een heerlijke tijd gehad en zelfs even kunnen schaatsen haha.

Nu heb ik afgelopen week 2 keer gevlogen, waaronder vandaag naar Portimao. Dat betekent dat ik op een ander vliegveld nu mocht landen helemaal in het zuiden van Portugal. Dit was een hele bijzondere en leuke ervaring weer, aangezien wij niets anders gewend zijn dan het vliegveld van Évora. Het was er ook leuk om te landen, aangezien het vliegveld net gelegen is achter een heuvel. En dan zit er achter de heuvel ook nog een weg, dus zou er een vrachtwagen over die weg rijden, zou je die bijna kunnen aanraken.


Wat ook lekker was aan het vliegveld, is dat zodra je uitstapt je het echte vakantiegevoel hebt. De geur van de zee, de zachte maar aangename temperatuur. Heerlijk, 10 minuten weer eens echt vakantiegevoel haha. Daarna zijn we weer terug genavigeerd naar Évora.

Nu zit mij nog een druk weekend te wachten. Morgen mag ik weer naar Portimao, alleen dan solo en zondag mag ik 2 keer anderhalf uur vliegen. Ik krijg het daadwerkelijk nog druk pfff ;)


Runway 29 met de heuvel en de weg


X